Hvad er en tandkrone?

06 juni 2020 Astrid Pedersen

Tandkronen er betegnelsen for den del af tanden som vi kan se. Når du smiler eller viser tænder, er det tændernes kroner, som er belagt med hård, hvidlig emalje, som ses.

Hvis den naturlige på en tand lider skade, kan den i mange tilfælde repareres med det der kaldes en fyldning. Det kan for eksempel være at emaljen er gennemtæret af syre fra bakterier, hvilket gør tanden sårbar over for råd og infektion.

Her vil tandlægen typisk rense hullet og fylde det ud med plastik. Men hvis tanden har lidt mere alvorlig skade kan det være nødvendigt at forsyne den med en ny, kunstig tandkrone. Det kan for eksempel være at tanden er knækket eller flækket, enten i forbindelse med et traume eller fordi du har tygget i noget hårdt.

Hvis tandroden er intakt, kan tandlægen vælge at slibe det, der er tilbage af tandens krone ned til en lille spids, og montere en kunstig tandkrone.

Hvordan foregår montering af en kunstig tandkrone?

Som nævnt vil tandlægen slibe det, der er tilbage af tanden, ned til en kegleformet spids. Herefter tages et aftryk af tandstumpen, således at den nye tandkrone kan støbes herefter.

Mens tandkronen tilvirkes vil du få monteret en midlertidig krone. Din nye, kunstige tandkrone vil typisk blive fremstillet i hård plast, porcelæn, eller en blanding af metal og keramik alt afhængig af om der er tale om en fortand eller en kindtand. Samtidig vil de dygtige tandteknikere sørge for at den kunstige tandkrone får en farvetone som passer til de øvrige tænder. På den måde vil man slet ikke kunne se at du har en kunstig tandkrone.

Hos Tandlægerne på Stjernepladsen i Århus kan du få monteret tandkrone i høj kvalitet. Hvis du ønsker mere information om montering af tandkrone kan du læse videre på Tandlægerne på Stjernepladsens hjemmeside https://stjerneklinik.dk/kroner-og-broer/ 

Flere Nyheder